“Door gastvrijheid groeien mensen”

Bij Het Kiemuur vinden bezoekers een luisterend oor – laagdrempelig en kosteloos. Het Kiemuur wordt geleid door ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant. Vanuit de visie dat koken en eten verbindt, is – naast het reguliere Kiemuur, waar het gesprek centraal staat – Kiemuur Kookt ontstaan. Rachel Borghaerts, ervaringsdeskundige bij RIBW Brabant en initiatiefneemster van Kiemuur Kookt: “Door gastvrijheid groeien mensen. Dat zie je echt gebeuren. Mensen voelen zich veilig en krijgen hoop.”

Initiatiefneemster Rachel Borghaerts weet zelf als geen ander hoe het is om kwetsbaar te zijn. Om even niet mee te kunnen. Zij heeft haar eigen verhaal, een depressie en financiële zorgen maken daar deel van uit. “Al die tijd dacht ik: als ik hier weer uit kom – en ik voelde dat ik eruit zou komen – wil ik hier iets mee doen: anderen helpen”, vertelt ze over die tijd. Ze volgde via RIBW Brabant een opleiding tot ervaringsdeskundige en verdiepte zich in de wereld van armoede. Tijdens haar stage bij Het Kiemuur enthousiasmeerde ze Contour de Twern en Stichting Tilburgse Voedselbank om de handen ineen te slaan.

Een waardevolle samenwerking

Arn van Baest, directeur van de Voedselbank in Tilburg, vond dat een goed idee: “Wij merkten dat mensen soms niet met alle ingrediënten uit hun pakket uit de voeten konden.” Rachel wist daar wel iets op. Samen met een groepje dames uit de wijk ging ze koken met Voedselbankpakketten, met de bedoeling om de recepten uit te werken en die uiteindelijk toe te voegen aan de pakketten. “Zover zijn we nog niet”, lacht Rachel, “maar het groepje werd wel steeds groter. Nu zitten er twee keer per week 25 tot 30 mensen aan tafel mee te eten.” Tot vreugde van de Voedselbank, aldus Arn. “Er wordt creatief omgesprongen met ingrediënten én bovendien helpen we mensen uit hun isolement. Dat is eigenlijk nog beter. De bezoekers van Kiemuur Kookt komen in aanraking met andere mensen én leren de mogelijkheden van de voedselbank kennen.”

Zandra van Toorenburg, coördinator bij De Poorten Contour de Twern, is blij met zowel het Kiemuur als Kiemuur Kookt. “Wijkcentra moeten bruisen. Het is tegenwoordig niet meer zoals vroeger, dat sociaal werkers van alles organiseren en dat buurtbewoners alleen maar aan hoeven schuiven. Er wordt steeds meer aangestuurd op eigen kracht. Samen doen. Verbinden. Dat gebeurt heel sterk bij Kiemuur Kookt.”

Bezoekers zien groeien

“Mensen zien bij Het Kiemuur of Kiemuur Kookt dat ze niet alleen zijn”, vindt ook Rachel. “Bij Kiemuur Kookt krijgen ze niet alleen een gratis maaltijd, maar ook een fijne middag met andere mensen. Bovendien leren ze er allerlei mogelijkheden kennen om weer in hun eigen kracht te gaan staan. Bezoekers van Kiemuur Kookt volgen meer trainingen, zoals ‘Herstellen doe je Zelf’ en ze gaan hun voedselbankpakket ophalen.”

Benieuwd wat de ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant voor uw organisatie kunnen betekenen?
Neem contact op met evanetten@ribwbrabant.nl manager herstelondersteunende zorg en ervaringsdeskundigheid.

Top