Opening 20e Kiemuur: “Met een luisterend oor en begrip kom je een heel eind.”

Marijo Immink (Wethouder Wmo, Welzijn, Jeugd & Sport, gemeente Goirle) mengt zich tussen de bezoekers en geeft ze stuk voor stuk een handje voor een korte kennismaking. In Mainframe in Goirle, in de zitkamer en in de grote zaal hangen ballonnen en slingers en op de achtergrond hoor je de piano spelen. De opening van het 20e Kiemuur in de regio Hart van Brabant is bijna een feit. In de ruimte waar Het Kiemuur zelf elke woensdag zal plaatsvinden is het druk want daar maakt de Lokale Omroep Goirle opnames van Marie-Louise (Bij Wies) en Sandra (Het Kiemuur).

Wat is Het Kiemuur

Het Kiemuur is een wekelijkse bijeenkomst in de wijk, dicht bij bewoners. Iedereen die contact, steun en/of advies zoekt is hier altijd welkom! Er is geen wachtlijst of papiertje nodig, wie wil kan zo binnenwandelen. Gelijkwaardigheid staat voorop: de mensen die Het Kiemuur begeleiden, hebben zelf veel meegemaakt in het leven. Zij en de andere mensen laten iedereen in hun waarde: alle bezoekers horen erbij. Contact met anderen geeft steun. Het helpt mensen verder, omdat ze op een andere manier naar hun situatie kunnen kijken. Veel bezoekers ervaren Het Kiemuur als een plek voor goed advies. Ze merken dat ze weer verder kunnen kijken dan wat er niet goed gaat. Bovendien: de eigen persoonlijke levenservaringen zijn ook belangrijk voor anderen. 

Kwaliteit van leven

In het rondje dat de wethouder maakt, ontstaan meteen al mooie verhalen, er ontstaan echte gesprekken. Dat is waar Het Kiemuur ook voor staat: ruimte geven voor gesprekken, een luisterend oor bieden. Ze opent haar speech met woorden van blijdschap en enthousiasme en is trots dat dit soort activiteiten in de buurt worden gestimuleerd. Het Kiemuur zal bijdragen aan de wijk, de gemeente en daardoor aan de verbinding met de bewoners. De wethouder benadrukt: “Kwaliteit van leven bijvoorbeeld, is een onderwerp waar je niet meteen gemakkelijk over praat maar waarvan je wel weet dat het belangrijk is om te bespreken wanneer je ervaart dat dit beter moet. Door het er over te hebben, kun je hier beter mee omgaan.”

Praten met een ervaringsdeskundige

“Met Het Kiemuur bieden wij als Gemeente Goirle de mogelijkheid om hierover, zonder verwijzing of briefje, te praten met een ervaringsdeskundige. Bij Het Kiemuur wordt je verhaal gehoord en wat je deelt blijft binnen de groep.” Ze vraagt een kiemuur bezoeker uit Hilvarenbeek het podium op om zijn ervaring te delen. Paul: “Wat mij opvalt is dat iedereen welkom is, je kunt gaan en staan waar je wilt en je leert echt hoe je moet luisteren naar anderen. Doordat ik nieuwe mensen heb leren kennen, hoor ik ook andere ervaringen en situaties waar mensen in zitten, daar kan ik van kan leren. Met een luisterend oor en begrip kom je een heel eind.”

“Toekomst in mijn glas.”

Jan, een bezoeker van Bij Wies, draagt een gedicht voor over zijn ervaring bij de wijkinloop en deze opening. Hij vertelt over belegde broodjes met pasta en een piercing en buiten roken, hij neemt je mee in zijn verhaal. Na dit gedicht betreedt Paul het podium weer om enkele liedjes te zingen. Eén lied, ‘Toekomst in mijn glas’ is van Ton van Boxtel, hier heeft hij in het verleden veel mee samengewerkt en hij zingt dit graag. Selvedina bezoekt deze opening ook maar is geen onbekende bij Het Kiemuur. Ze is op dit moment bezig met de voorbereidende cursussen die je nodig hebt om de opleiding tot ervaringsdeskundige bij Howie the Harp te gaan volgen. Ze geeft aan: “Ik ben in Tilburg al een keer naar Het Kiemuur geweest bij ’t Sant, nu woon ik in Goirle en wilde ik de opening bijwonen. Voor mij is de drempel soms hoog om contact met anderen te leggen, van Het Kiemuur ben ik gewend dat het daar gewoon gezellig is dus ik ben heel blij met deze opening!”


Klaar om veel bezoekers te ontvangen

De samenwerking tussen Bij Wies en Het Kiemuur heeft een goede start. Sandra: “De sfeer is heel warm en de locatie maakt dat ik me welkom voel. We gaan veel gebruik maken van de mogelijkheden die de locatie biedt, er zijn knutselspullen die we mogen gebruiken en de keuken staat ook tot onze beschikking. Deze mooie grote zaal kunnen we gebruiken voor grotere thema’s, bijvoorbeeld de paaslunch, die we door het jaar heen op willen pakken! Marie-Louise: “Ik ben echt helemaal klaar voor deze samenwerking. We voelen elkaar aan, hebben dezelfde gedachten en door de aanwezigheid van Het Loket, de wethouder en vrijwilligers hopen we op een groeiende bekendheid van Het Kiemuur waardoor we veel bezoekers kunnen ontvangen!”


Top