Het Kiemuur kan verder groeien door programma Herstel Dichtbij van MIND en Oranje Fonds

Vier vrouwen praten met elkaar aan tafelHet Oranje Fonds en MIND hebben het Kiemuur geselecteerd voor deelname aan het programma Herstel Dichtbij. Herstel dichtbij – Samen voor mentale gezondheid is een nieuw programma voor initiatieven, zoals het Kiemuur, die ruimte bieden aan psychisch kwetsbare mensen om te werken aan hun eigen herstelproces. Daarbij spelen vrijwilligers en ervaringsdeskundigen een belangrijke rol. Eén van de eisen van het programma is dat iemand dichtbij huis hulp en ondersteuning kan vinden. Naast een duurzame financiële bijdrage bestaat de ondersteuning uit een kennisprogramma, coaching, werkbezoeken en voortgangsbesprekingen.

 

Het Kiemuur

Het Kiemuur is een wekelijkse bijeenkomst in de wijk, dicht bij bewoners. Iedereen die contact, positiviteit, steun en/of advies zoekt is hier altijd welkom. Er is geen wachtlijst, indicatie of papiertje nodig, wie wil kan zo binnenwandelen. Bij Het Kiemuur vinden bezoekers een luisterend oor en erkenning voor hun verhaal. Het Kiemuur wordt georganiseerd door gediplomeerde ervaringsdeskundigen en vrijwilligers. Het Kiemuur wil voorkomen dat mensen met psychische klachten verdere vereenzamen, dat hun klachten erger worden en wil stimuleren dat mensen (opnieuw) gaan participeren in de samenleving.

Doorontwikkelen

Met de subsidie van het programma Herstel Dichtbij kan Het Kiemuur verder doorontwikkelen. Projectleider Angela Bison: “We zijn ontzettend blij dat we met de subsidie nu onze Kiemuren nog beter onder de aandacht kunnen brengen bij de doelgroep. Daarnaast willen we de inhoud van de bijeenkomsten nog beter aan laten sluiten bij bezoekers en gaan we de mogelijkheid onderzoeken om Het Kiemuur ook in andere plaatsen te starten.”

Meerwaarde

De meerwaarde van Het Kiemuur heeft zich de afgelopen jaren herhaaldelijk bewezen. Mede-projectleider Diede Oerlemans: “Het aantal Kiemuren, participerende gemeentes en aantal bezoekers neemt jaarlijks toe. Ook bezoekers zijn erg tevreden over Het Kiemuur. Ze ervaren Het Kiemuur als laagdrempelig en gezellig en waarderen de bijeenkomsten met gemiddeld een 8. Hier zijn we natuurlijk al ontzettend trots op!”

Landelijk netwerk

Door deel te nemen aan het programma werkt Het Kiemuur mee aan een landelijk netwerk van zelfregie- en herstelinitiatieven zodat mensen met een psychische kwetsbaarheid dichtbij huis hulp en ondersteuning kunnen vinden. De startbijeenkomst vindt plaats in januari 2022.

 

Top