Zes personen staan bij elkaar en kijken de camera in  Het programma ‘Herstel Dichtbij – Samen voor Mentale Gezondheid’ is bedoeld voor initiatieven die mensen met een psychische kwetsbaarheid ruimte bieden om te werken aan hun eigen herstelproces. Belangrijke eis is dat deze mensen dicht bij huis hulp en ondersteuning kunnen vinden. En dat vrijwilligers en ervaringsdeskundigen een rol spelen. Het Kiemuur is daar een perfect voorbeeld van: iedereen – er is geen wachtlijst en geen indicatie nodig – is welkom op een locatie ín de wijk , waar gediplomeerde ervaringsdeskundigen en vrijwilligers hen een luisterend oor bieden. Daarnaast is het Kiemuur onderdeel van de landelijke beweging in het versterken van herstel- en zelfregie-initiatieven, gezien het al ruim acht jaar goedlopende, laagdrempelige ontmoetingsplekken biedt.

“We schreven ons in omdat we zien hoe belangrijk het Kiemuur is”, zegt Angela Bison, ervaringsdeskundig medewerker bij RIBW Brabant. “Met de subsidie en ondersteuning van het Oranje Fonds en MIND kunnen we ons initiatief versterken, verduurzamen en doorontwikkelen.”

Onmisbaar

Het werkbezoek van MIND en het Oranje Fonds is bedoeld om kennis te maken en sfeer te proeven. “Bij het Oranje Fonds willen we dat iedereen dicht bij huis gebruik kan maken van een zelfregie- of herstelinitiatief”, legt Miro Popovic, projectadviseur bij Oranje Fonds, uit. “Het Kiemuur sluit daar uitstekend bij aan en het is een concept dat we niet vaak zien: een plek waar verschillende mensen voor verschillende problemen langskomen. Zo brengt het Kiemuur zorg heel letterlijk dichtbij, in de wijk. Onmisbaar in onze maatschappij.” Greetje Senhorst, projectleider bij MIND, sluit zich daarbij aan. “Omdat het Kiemuur door ervaringsdeskundigen wordt gerund, is het heel laagdrempelig.”

Dat herkennen de bezoekers die vandaag aanwezig zijn ook: “Het Kiemuur zorgt voor herkenning: soms lijkt het net alsof ik mezelf hoor praten als iemand anders over zijn problemen vertelt. Ik voel me daardoor enorm gesteund. En ga altijd heel opgelucht de deur weer uit.” Een ander zegt: “Als ik een keer het Kiemuur mis, voel ik me opgejaagd en maak ik ruzie met mijn man. Dan zegt hij ‘moet je niet naar het Kiemuur?’” En: “Als ik kijk naar jullie emotionele rugzakken, zou ik voor geen geld van rugzak willen ruilen. Jullie verhalen steunen me om door te gaan. Het relativeert mijn eigen problemen.”

Wisselwerking

Niet alleen de samenwerking met het Oranje Fonds en MIND is belangrijk, ook betrekt RIBW Brabant graag organisaties als welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Daarom was ook Natacha Pinas, centrumcoördinator van ContourdeTwern, aanwezig tijdens het werkbezoek. “Het wijkcentrum is laagdrempelig, mensen weten ons goed te vinden en komen hier graag. Onze visie is dat iedereen meetelt, iedereen meedoet en we er nooit alleen voor staan. Daarom ondersteunen we het Kiemuur ook: iedereen kan binnenwandelen. Bijvoorbeeld mensen die zich eenzaam voelen, financiële problemen hebben of een ingrijpende levenservaring hebben gehad. Omdat het Kiemuur in een wijkcentrum is, zijn de lijntjes heel kort met sociaal werkers, bezoekers van activiteiten en bezoekers van het Kiemuur. Zo gebruiken we elkaars netwerk en verwijzen we naar elkaar door. We vullen elkaar uitstekend aan. Die wisselwerking hopen we nog heel lang door te zetten.”