Bij een Levende Boeken-avond lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Ieder ‘levend boek’ heeft zelf te maken met een bepaald vooroordeel. In een open gesprek mag alles gevraagd en besproken worden. Het is uitdrukkelijk geen verhaal vertellen, maar juist een dialoog. Het Kiemuur wil vooroordelen tegengaan. Daarom organiseert Het Kiemuur twee Levende Boeken-avonden om onbevangen met elkaar in gesprek te gaan:
Donderdag 1 december van 18.30 – 22.00 uur in de Poorten, Hasselstraat 194 in Tilburg
Maandag 12 december van 19.00 – 22.15 uur in Cultuurcentrum Tiliander, Spoorlaan 82c in Oisterwijk.
De toegang is gratis.
Vooroordeel ontmoeten
Durf jij het aan om je ‘vooroordeel’ te ontmoeten? Dit levende boeken evenement is een beproefd concept van Deense oorsprong, Human Library genoemd, dat mensen met elkaar in contact brengt om zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt het lezen van ‘levende boeken’ bezoekers ook de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan.
Tijdens beide avonden doen meer dan 10 ervaringsdeskundigen mee als levend boek om hun verhaal te vertellen.
Welke boeken kun je lenen?
Tilburg 1 december
- Mijn transgender zoon met licht verstandelijke beperking – Carolien Korpel
- Long covid – Dennis Mateijsen
- Verslaafd en dan? – Joep Vesters
- AD(H)D olé olé – Joyce van Soelen
- Bipolair – Karin Nievelstein
- Dit boek bevat een lesbische verhaallijn – Maartje La Haije
- Van onzichtbaar anders zijn, naar zichtbaar mijzelf mogen zijn – Rinske Schroemges
- Eetstoornis een krachtige weg samen! – Stephanie van Gulik
- Mislukt als meisje – Zandra van Toorenburg
- Van crimineel naar hulpverlener – Majid Abdellaoui
Oisterwijk 12 december
- Elke dag overleven, ben ik het wel waard? – Bjorn Siemons
- Slachtoffer of toch niet? – Davy Vriens
- Long covid – Dennis Mateijsen
- Schrijven als een zot – Jan Bergman
- Verslaafd en dan? – Joep Vesters
- Dit boek bevat een lesbische verhaallijn – Maartje La Haije
- Vrouwelijke ex-pleger van huiselijk geweld – Nicole Lebis
- Leven met hiv – Wesley Ijpelaar
- Van crimineel naar hulpverlener – Majid Abdellaoui
- Transgender m/v – Angela van Bebber
- Een transvrouw is wel/niet een echte vrouw – Wiep bij de Leij
- In een notendop, over seksueel misbruik – John van der Putten
Aanmelden
Wil je graag naar één van deze twee avonden komen. Of allebei? Meld je aan door een e-mail te sturen naar info@hetkiemuur.nl.
Hoe lees je een Levend Boek?
Op de avond kun je twee levende boeken lezen. Je kunt maximaal vijf voorkeuren opgeven zodat we een goede verdeling kunnen maken over alle boeken. Op de avond zelf hoor je welk boek of welke boeken je gaat lezen.
Na het openingswoord bespreken we de huisregels van deze avond. Vervolgens krijg je je persoonlijke indeling en een plattegrond.
De avond bestaat uit drie rondes. Bij de levende boeken kun je één op één met elkaar praten. Een gesprek duurt 30 minuten. Na elke ronde is er een kwartier om te wisselen.
Het Kiemuur
Het Kiemuur is een wekelijkse bijeenkomst in de wijk, dicht bij bewoners. Iedereen die contact, positiviteit, steun en/of advies zoekt is hier altijd welkom. Voor iedereen die op zoek is naar contact of een steuntje in de rug, bv omdat iemand te maken krijgt met eenzaamheid of verlies. Maar ook voor gewoon gezellig een praatje maken met een kopje koffie erbij en nieuwe mensen leren
kennen. Er is geen wachtlijst, indicatie of papiertje nodig, wie wil kan zo binnenwandelen. Bij Het Kiemuur vinden bezoekers een luisterend oor en erkenning voor hun verhaal. Het Kiemuur wordt georganiseerd door gediplomeerde ervaringsdeskundigen en vrijwilligers op meer dan 10 locaties in Tilburg, Oisterwijk en Hilvarenbeek.
Het Kiemuur wil voorkomen dat mensen met psychische klachten verdere vereenzamen, dat hun klachten erger worden en wil stimuleren dat mensen (opnieuw) gaan participeren in de samenleving.
De meerwaarde van Het Kiemuur heeft zich de afgelopen jaren herhaaldelijk bewezen. Het aantal Kiemuren, participerende gemeentes en aantal bezoekers neemt jaarlijks toe.