Lees eens een Levend Boek in Oisterwijk op 8 juni

Vrouw en man zitten met elkaar te praten aan tafel in een bibliotheek.Bij een Levende Boeken-middag lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Ieder ‘levend boek’ heeft zelf te maken met een bepaald vooroordeel. In een open gesprek mag alles gevraagd en besproken worden. Het is uitdrukkelijk geen verhaal vertellen, maar juist een dialoog. Het Kiemuur wil vooroordelen tegengaan. Daarom organiseert Het Kiemuur opnieuw een Levende Boeken-middag om onbevangen met elkaar in gesprek te gaan:

Donderdag 8 juni van 14.00 – 17.00  uur in Cultuurcentrum Tiliander, Spoorlaan 82c in Oisterwijk
De toegang is gratis.

Welke boeken kun je lenen?

1. Eenzaamheid – Björn Siemons

Alleen met mensen om me heen.

2. Transgender M/V – Angela de Bebber

Misschien vind je het belangrijker om met mij in gesprek te gaan over hetgeen ik ervan heb mogen leren. Dat is ook wat ik nu op verschillende manieren doe. Zo geef ik lezingen, voorlichting op scholen en ben ik een ‘levend boek’. Ik heb twee boeken geschreven over mijn proces, ervaringen en over hoe om te gaan met vooroordelen of meningen van een ander. Ik wil dat jij stappen durft te zetten om te (gaan) doen wat echt bij jou past. Maar het gesprek kan ook een hele andere verrassende kant opgaan. Ben je ook zo nieuwsgierig?

Ik zie je graag aan mijn tafel.

3. Restklachten long covid – Dennis Mateijsen

Ik ben gewend om veel te sporten en bewegen en hard te werken. Na tweemaal besmet te zijn geweest met het virus moet ik accepteren dat ik het rustiger aan moet doen. Momenteel zit ik in een medisch traject om te werken aan mijn herstel na long-covid.

4. Verslaafd en dan? – Joep Vesters

25 jaar verslaafd, 8 ½ jaar clean. Van werk naar werkloos naar ervaringsdeskundige. Wat deed dit met mij en mijn omgeving. Gewerkt in de kliniek waar ik zelf de keuze maakte om abstinent te blijven. Als ervaringsdeskundige gewerkt bij UWV Werkbedrijf Nijmegen. Wat was hier zo goed aan? Wat heeft mijn verslaving voor impact gehad? Wat is het stigma op verslaving? Welk zelfstigma brengt verslaving met zich mee? Eens verslaafd altijd verslaafd? Oh ja alcohol en medicijnen waren mijn middelen. Wat wil je van mij weten vraag maar raak

5. AD(H)D olé olé – Joyce van Soelen

Vaak is er bij AD(H)D nog sprake van een angst- of paniekstoornis, (terugkerende) depressies en/of persoonlijkheidsproblematiek. Vooral bij vrouwen wordt ADHD vaak pas op latere leeftijd gediagnosticeerd, doordat zij dit kunnen verbloemen met hun intelligentie of charme. Onderliggend is er helaas veel lijden; niet mee kunnen komen in het op neurotypische mensen ingerichte schoolsysteem en maatschappij, constant gevoel van achter de feiten aanlopen, niet met leeftijdsgenoten mee kunnen komen, met momenten terugkerend vastlopen in het leven en een groot gevoel van falen. Gelukkig heeft ADHD ook veel positieve kanten en kun je leren om ermee om te gaan!

6. Van detentie naar zorgverlener – Henny Lourensen

Door mijn opvoeding vond ik criminaliteit maar heel gewoon tot dat ik zelf in detentie kwam te zitten. Ik was alleenstaande moeder en heb mijn kinderen een lange tijd niet gezien. In detentie kwam ik een psycholoog tegen die heel mijn leven heeft veranderd.

7. In een notendop – John van der Putten

Mijn leven is nooit makkelijk te vertellen en springt van het ene naar het andere onderwerp, waardoor ik een gecompliceerd rijk leven heb gekregen.

8. NAH, vuurwerk in mijn hoofd – Kirsten de Jong

“Ik heb twee goede eigenschappen: ik ben koppig en eigenwijs”
Hierdoor ben ik gekomen tot wie ik vandaag de dag ben nadat ik in 2006 uit het niks getroffen werd door een hersenbloeding. Een avontuur vol met verlies en winst, leren en (her)ontdekken, ups en downs. Grenzen opzoeken en er af en toe overheen gaan om dan weer pas op de plaats te nemen.

9. Van Palestina naar Syrië naar Nederland – Razan

Aanmelden

Wil je graag naar deze middag komen? Meld je aan door een e-mail te sturen naar oisterwijk@bibliotheekmb.nl of geef je voorkeuren door aan de balie van de Bibliotheek. Geef aan welke 5 boeken je voorkeur hebben.

Hoe lees je een Levend Boek?

Op de avond kun je twee levende boeken lezen. Je kunt maximaal vijf voorkeuren opgeven zodat we een goede verdeling kunnen maken over alle boeken. Op de middag zelf hoor je welk boek of welke boeken je gaat lezen.
Na het openingswoord bespreken we de huisregels van deze middag. Vervolgens krijg je je persoonlijke indeling en een plattegrond.
Demiddag bestaat uit drie rondes. Bij de levende boeken kun je één op één met elkaar praten. Een gesprek duurt 30 minuten. Na elke ronde is er een kwartier om te wisselen.

Het Kiemuur

Het Kiemuur is een wekelijkse bijeenkomst in de wijk, dicht bij bewoners. Iedereen die contact, positiviteit, steun en/of advies zoekt is hier altijd welkom. Voor iedereen die op zoek is naar contact of een steuntje in de rug, bv omdat iemand te maken krijgt met eenzaamheid of verlies. Maar ook voor gewoon gezellig een praatje maken met een kopje koffie erbij en nieuwe mensen leren
kennen. Er is geen wachtlijst, indicatie of papiertje nodig, wie wil kan zo binnenwandelen. Bij Het Kiemuur vinden bezoekers een luisterend oor en erkenning voor hun verhaal. Het Kiemuur wordt georganiseerd door gediplomeerde ervaringsdeskundigen en vrijwilligers op meer dan 10 locaties in Tilburg, Oisterwijk en Hilvarenbeek.
Het Kiemuur wil voorkomen dat mensen met psychische klachten verdere vereenzamen, dat hun klachten erger worden en wil stimuleren dat mensen (opnieuw) gaan participeren in de samenleving.

De meerwaarde van Het Kiemuur heeft zich de afgelopen jaren herhaaldelijk bewezen. Het aantal Kiemuren, participerende gemeentes en aantal bezoekers neemt jaarlijks toe.

Top