Bezoekers

Twee vrouwen zitten aan tafel en praten met elkaar.Het Kiemuur is gratis toegankelijke inloop in de wijk, voor iedereen die contact en advies zoekt, of gewoon een steuntje in de rug kan gebruiken. Bezoekers van Het Kiemuur kunnen te maken hebben met problemen als:

  • moeite met meedoen aan de maatschappij
  • last van eenzaamheid
  • psychische klachten, bijv. depressie, angsten
  • geldproblemen, armoede
  • chronische aandoeningen

De onderwerpen zijn elke keer anders. Er is alle ruimte om je verhaal te doen, en dat van anderen te horen. Het uitwisselen van ervaringen tussen ‘deelgenoten’ werkt erg positief, is de ervaring van bezoekers. Je krijgt steun van elkaar en hoort van anderen hoe zij omgaan met hun uitdagingen. Dit alles in een vertrouwde, veilige omgeving.

Ervaringsdeskundigen

Het Kiemuur wordt geleid door ervaringsdeskundigen: mensen die veel hebben meegemaakt in het leven en een opleiding hebben gevolgd om hun ervaringen in te zetten voor anderen. Een van hen is Paola:

“Zelf heb ik jarenlang geworsteld met zware psychische problemen waardoor ik niet normaal kon functioneren. Maar ik ben er doorheen gekomen en kan nu zeggen: ik ben gelukkig. Met mijn levenservaringen wilde ik iets doen voor anderen. Daarom heb ik een opleiding gevolgd om mijn ervaringskennis in te zetten voor iedereen die behoefte heeft aan ondersteuning en advies.

Vrijwilligers

Een bezoeker kan zich ook verder ontwikkelen binnen het Kiemuur als zij dit willen. Bijvoorbeeld omdat ze willen doorgroeien naar betaald werk.
Zo biedt Het Kiemuur verschillende cursussen aan op het gebied van herstel en het inzetten van de eigen ervaring.
Binnen de Kiemuren kunnen bezoekers daarna een afgebakende taak krijgen waarbij ze meer verantwoordelijkheden dragen.
Denk hierbij aan het ontvangen van of na afloop contact onderhouden met bezoekers, samen met de ervaringsdeskundige het thema organiseren van die week of co-trainer zijn bij de herstelcursussen. We bieden maatwerk aan een deelnemer passend bij de fasen van herstel en met bijbehorende verantwoordelijkheden of taken.

Hoop

Wij als begeleiders vinden niets raar of gek! Je kunt met al je vragen bij ons terecht, we helpen je graag waar we kunnen. Ooit leek ik een ‘hopeloos geval’, maar ik weet één ding: je mag altijd hoop hebben dat je situatie verbetert. Daarvoor hoef ik alleen maar naar mezelf te kijken.”

Herstellen? Cursussen waarmee je verder komt

Ervaringsdeskundigen van Het Kiemuur bieden naast de inloop ook herstelgerichte cursussen. Zij doorliepen zelf een herstelproces vanwege levensontwrichtende ervaringen. De cursussen ondersteunen je zodat jij je vrij voelt om stappen te zetten in jouw proces. Ervaar je eigen kracht en mogelijkheden. Wil jij je verder ontwikkelen? Iedereen is welkom, dus lees meer op onze Cursussen-pagina.

Top